Met Stadsreporters Nieuw West richten we in 2020 en 2021 redacties van 65-plussers op bestaande uit wijkbewoners. Zij maken films over onderwerpen die er toe doen als je ouder wordt. Zoals reportages over sociale, groene, digitale en sportieve initiatieven in de wijk. En over de bijdrage van senioren daar aan.

Het doel van de films is om inspirerende plekken en bewoners uit de wijk in beeld te brengen. En rolmodellen te tonen voor hoe je tot op hoge leeftijd verbonden kan blijven met de wereld om je heen.

De deelnemende ouderen leren filmen en interviewen. Films, foto’s en podcasts zijn het vehikel om op onderzoek uit te gaan, in gesprek te gaan, informatie te verzamelen, te laten zien wat er gebeurt in de wijk, nieuwe ideeën op te doen, je wereld te vergroten en van betekenis te zijn voor anderen.

De onderwerpen van de films ontstaan in samenspraak met de reporters.

In dit project werken we samen met organisaties uit de wijk als Eigenwijks, ESAN, de Stadsboerderij, New Metropolis, de OBA, Wijzijnplein’40-’45.

De films worden uitgezonden door SaltoTV en gedeeld door de partners.

Wil je de stadsreporters volgen, word dan vriend van ons facebookkanaal: https://www.facebook.com/stadsreporters

Dit project is mogelijk gemaakt door: Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Amsterdam, VSB Fonds, Fonds Sluiterman van Loo en het RCOAK.

Film 15: Project Levensboeken van ESAN

Stadsreporters Willy en Carla gaan in gesprek met vertellers, schrijvers en het projectteam van het prachtige project Levensboeken van ESAN. Hier schrijven vrijwilligers het levensverhaal van 70-plussers uit Nieuw-West op basis van gesprekken die ze samen voeren en maken hier een prachtig boek van.

Klik hier voor meer informatie.

Of neem contact op met Joke Veldkamp via j.veldkamp45@upcmail.nl of 020-6146844

Film 14: Schilderles bij De Hippe Heks

Stadsreporters Yvonne en Zahra maakten een reportage bij de schilderles van De Hippe Heks. Hier kan je voor weinig geld deelnemen aan een ‘chique’ cursus zoals Yvonne zegt. En er wordt werkelijk prachtig geschilderd. Zahra begeleidt de groep met een grote passie. De wekelijkse schilderles is om meerdere redenen heel belangrijk voor de deelnemers.

De schildercursus is elke dinsdag van 13.00-15.00 uur en kost 10 euro per maand.

Lokatie: De Hippe Heks Jan de Louterstraat 13 1063 KX Amsterdam Telefoon 020 6 11 22 68 e-mail: info@dehippeheks.nl

Voor meer informatie: www.dehippeheks.nl

Film 13: Dialoogavond in New Metropolis

Gouden mannen Mustafa, Altaf, Mohamed en Naïl maakten als Stadsreporters een reportage over de dialoogavond die zij organiseerden in New Metropolis Nieuw-West over vrouwen- en mannenrollen. New Metropolis Nieuw-West is een dependance van Pakhuis de Zwijger en richt zich op dialoog in de wijk.

www.newmetropolis.amsterdam       www.goudenmannen.nl        www.1ouderpunt.nl

Film 12: De Buurtwerkplaats…het vervolg

De film die de Gouden Mannen als Stadsreporter maakten over De Buurtwerkplaats aan de Sloterplas werd opgepikt door bestuurders van Amsterdam met hoog bezoek als gevolg!

De Buurtwerkplaats is een ontmoetings- en ontwikkelplek aan de Sloterplas. Buurtbewoners kunnen hier komen om (gratis) gebruik te maken van de werkplaats die vol staat met gereedschap om te werken met hout of met staal. Maar ook om je fiets te repareren en er worden zelfs gitaren, kano’s en auto’s gebouwd. Ook kan je langs komen voor een kop koffie. Én het is de geboorteplek van de mobiele Bakkerij De Eenvoud. Je kan er altijd terecht op woensdag en zaterdag van 10-16. Maar ook op andere dagen als er iemand aan het werk is. De Buurtwerkplaats zit aan de Sloterplas links naast het zwembad. Meer informatie: Buurtwerkplaats en Gouden Mannen.

Film 11: Stadsboerderij Osdorp

De Stadsboerderij is een groene oase in Osdorp waar iedereen uit de buurt welkom is. Er is een grote moestuin. Er zijn kassen. Er zijn verschillende plekken waar activiteiten georganiseerd worden. Elke woensdag is er de Buurtkeuken. Normaal wordt er gegeten om 17.30, tijdens de avondlockdown van 15.00-17.00. Elke zaterdag is het vrijwilligersdag. Er zijn veel activiteiten voor kinderen. Adres: Botteskerksingel 30b. Voor de complete agenda én om je op te geven voor het eten, ga naar: www.stadsboerderijosdorp.nl

Film 10: Digitale ondersteuning door VoorUit en OBA

Heeft u vragen over uw telefoon, tablet of computer? Maak een afspraak om geholpen te worden door een student van VoorUit! Op donderdagen tussen 14.00 en 17.00 tijdens het EHBO-spreekuur bij OBA Slotermeer op de Slotermeerlaan 103.. U kunt zich opgeven bij de balie van de bibliotheek, via telefoonnummer 020-5230831 of via www.oba.nl/ehbo.

U kunt ook hulp thuis vragen als dat voor u passender is via VoorUit.

U kunt VoorUit bellen op 06-19784851. Of loop binnen bij een van hun locaties in de wijk. Ook zijn alle Huizen van de Wijk bekend met VoorUit – www.vooruitproject.nl.

Film 9: Truus op weg naar gelijkheid

 

Onze oudste stadsreporter Truus (93) vertelde ons dat ze last heeft van de ‘ongelijkheid’. Ze doelde op de ongelijkheid in het wegdek waar zij veel last van heeft vanwege het feit dat ze niet naar buiten kan zonder scootmobiel. Hannie en Yvonne volgen haar met de camera op weg naar betere toegankelijkheid. Waarin ze ook digitale hobbels tegenkomt. Heeft u ook tips voor het Stadsdeel om de wijk toegankelijker te maken? Bel de gemeente via 14-020, gebiedsmakelaar Fouad op 06-13635190 of loop binnen bij een van de huizen van de wijk van Eigenwijks. En loopt u ook soms vast in het gebruik van uw telefoon of computer? De studenten van VoorUit kunnen u mogelijk helpen en doen dat graag! Stel uw vraag door te bellen naar VoorUit op 06-19784851. Of loop binnen bij een van de locaties in de wijk: www.vooruitproject.nl

Film 8: Buurtbakkerij De Eenvoud

Iraj en Mohammed van Gouden Mannen & Co gaan op bezoek bij de buurtbakkerij De Eenvoud in Buurthuis De Schakel. Hier kunnen alle mensen uit de buurt wekelijks op dinsdag tussen 10 en 13 naar toe komen om brood te bakken of om een kop koffie te drinken. Net als bij de vroegere buurtovens waar op hout werd gestookt en buurtbewoners hun brood konden bakken, kletsen en proeven. De Schakel is te vinden aan het grasveld tussen de Jan de Louterstraat en de Paul Scholtenstraat.

Meer informatie over Bakkerij De Eenvoud: www.bakkerij-de-eenvoud.nl

Meer informatie over Gouden Mannen: www.goudenmannen.nl 

Film 7: De Buurtwerkplaats

Een groep mannen van Gouden Mannen & Co van Daadkr8 zijn Stadsreporter geworden! En vandaag gaan ze op bezoek bij de Buurtwerkplaats. De Buurtwerkplaats is een ontmoetings- en ontwikkelplek aan de Sloterplas. Buurtbewoners kunnen hier komen om (gratis) gebruik te maken van de werkplaats die vol staat met gereedschap om te werken met hout of met staal. Maar ook om je fiets te repareren en er worden zelfs gitaren, kano’s en auto’s gebouwd. Ook kan je langs komen voor een kop koffie. Én het is de geboorteplek van de mobiele Bakkerij De Eenvoud. Je kan er altijd terecht op woensdag en zaterdag van 10-16. Maar ook op andere dagen als er iemand aan het werk is.

De Buurtwerkplaats zit helemaal links op het parkeerterrein van het Sloterparkbad aan de Sloterplas. Adres: President Allendelaan 3

Meer informatie:

Buurtwerkplaats: www.buurtwerkplaatsnoorderhof.nl

Gouden Mannen: www.goudenmannen.nl

Film 6: Gouden mannen bij Dress for Succes

Stadsreporters Mustapha en Altaf zijn ambassadeurs van de Gouden Mannen Nieuw West. Zij maakten een reportage bij Dress for Succes. Ze vertellen wat Gouden Mannen is en voor wie. En volgen Achmed die een pak krijgt aangemeten van de vrijwilligers van Dress for Succes.

Meer informatie:

Gouden Mannen: www.goudenmannen.nl

Dress for Succes: www.dressforsucces.nl

Film 5: Hondjes uitlaten met ESAN

Carla en Henny maakten een film bij een activiteit van ESAN: Wandelen met het hondje. ESAN staat voor Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West. ESAN is een organisatie voor senioren door senioren. Zij biedt allerlei culturele, sportieve en uitdagende activiteiten. Buiten en in de buurthuizen De Schakel en Het Honk. Zij wil bereiken dat senioren zelf initiatieven nemen om sociale netwerken op te bouwen en te onderhouden (binnen en buiten onze organisatie).

Voor informatie over de activiteiten en organisatie: www.energiekesenioren.nl

Film 4: Buurtbudgetten 2 – Willies plan

Stadsreporter Willie won vorig jaar met haar plan voor een seniorenspeeltuin van de gemeente een bedrag van €55.000,= om het te realiseren. Zij vertelt hoe dat is gegaan en is benieuwd hoe het er nu voor staat met haar idee.

Deze film is de tweede opmaat naar een nieuwe rond Buurtbudgetten voor heel Nieuw West. Bewoners kunnen hier hun ideeen indienen vanaf 14 juni t/m 19 juli.

Alle ideeën zijn welkom, zolang het bijdraagt aan een gezellige, sociale, schone en groene wijk. Stadsdeel Nieuw-West stelt in totaal € 764.000,- buurtbudget beschikbaar voor plannen in de buurten. Stuur jouw plan in voor één van de 4 gebieden in Nieuw-West. En bepaal gezamenlijk met alle andere bewoners van Nieuw-West waar de € 764.000,- naar toe gaat.

Ideeen kan je indienen via de website. Maar als je geen internet hebt kan je je idee ook opschrijven en afgeven bij het buurthuis of de gebiedsmakelaar bij jou in de buurt. Vergeet niet je naam en telefoonnummer te vermelden zodat de gemeente contact met je kan opnemen. Ook kan je bellen naar 06 3900 4343 of mailen naar mailto:buurtbudgetNW@amsterdam.nl

Film 3: Golden Sports

Golden Sports heeft door heel Nederland buitenlocaties om laagdrempelig te sporten. Iedereen van 55 jaar en ouder kan meedoen, ook mensen met lichamelijke klachten. De trainingen zijn goedkoop, veilig en gevarieerd. Ze worden gegeven door een gediplomeerde trainer.

In Nieuw-West is de locatie bij de Jeu des Boules vereniging ‘Les Bohemiens De Petanque’, Buziaustraat 32, Amsterdam Osdorp. Elke woensdag van 10.30-11.30. Je hoeft je niet aan te melden. De eerste keer is het gratis en daarna kost het €4 per keer of €1 met een Stadspas.

Tijdens de zomervakantie biedt Golden Sports op maandag van 10.30-11.30 op deze locatie een gratis sportles. Klik hier voor meer informatie.

Bij voldoende animo zullen er meer groepen gestart worden in Nieuw-West, ook in andere wijken.

Film 2: Buurtbudgetten 1 – Yvonnes plan

Eén van onze Stadsreporters, Yvonne, heeft haar idee voor een ontmoetingsplek bij haar flat op een prachtige manier kunnen realiseren. Hoe heeft ze dat tot stand gebracht? Wie heeft haar geholpen en hoe is het gefinancierd? Willie en Yvonne gaan op bezoek bij Martin van Stadsboerderij Osdorp en spreken Kiki van de gemeente.

Deze film is de opmaat naar een nieuwe rond Buurtbudgetten voor heel Nieuw West. Bewoners kunnen hun ideeen indienen vanaf 14 juni t/m 19 juli. https://www.amsterdam.nl/gebiedspaginas/buurtbudgetten-nieuw-west/

Alle ideeen zijn welkom, zolang het bijdraagt aan een gezellige, sociale, schone en groene wijk.

Ideeen kan je indienen via de website. Maar als je geen internet hebt kan je je idee ook opschrijven en afgeven bij het buurthuis of de gebiedsmakelaar bij jou in de buurt. Vergeet niet je naam en telefoonnummer te vermelden zodat de gemeente contact met je kan opnemen. Ook kan je bellen naar 06 3900 4343 of mailen naar buurtbudgetNW@amsterdam.nl

Film 1: Lambertus Zijlplein:

Sinds enige jaren is de Gemeente Amsterdam bezig om het Lambertus Zijlplein in Geuzenveld te verbeteren. Ze wil nu samen met de buurt verder met de aanpak van het plein. Ze gaan kijken hoe ze de buurt samen met de bewoners nog aangenamer kunnen maken. Denk hierbij aan meer groenbakken, vuilprikacties, een veiligheidsschouw, culturele activiteiten en een kinderprogramma.

De Stadsreporters gingen alvast op onderzoek uit op het plein!. Wat zouden de bezoekers van het plein graag willen? De film wordt vertoond tijdens het Toekomstcafe op 15 juni om 19.00.

Voor meer informatie: https://www.amsterdam.nl/projecten/geuzenveld-renovatie-nieuwbouw-onderhoud/deelprojecten/lambertus-zijlplein/