Stadsreporter: Willie

Wie is Willie?
Wilhelmina Krop, of zo als wij haar kennen; Willie, is een veterane en actieve Stadsreporter met inmiddels flink wat filmopnames op haar naam. Willie is 76 en is geboren en opgegroeid in het centrum van Amsterdam bij Nieuwmarkt. Tot negen jaar geleden heeft ze gepassioneerd gewerkt als maatschappelijk werker hier in Amsterdam Nieuw – West en sinds het overlijden van haar echtgenoot vier jaar geleden spendeert ze haar vrije tijd aan verschillende sociale activiteiten in de wijk. Zoals Stadsreporters en haar eigen Woordenschatjes, een buurtinitiatief waar oudere buurtbewoners verhalen voorlezen aan kinderen van groep één en twee.

“Denk aan je medemens, want je staat niet alleen op de wereld”, antwoordt Willie op de vraag over welke waarde ze probeert na te leven. Willie zet zich graag in de strijd tegen maatschappelijk onrecht en gebruikt dit ook als inspiratiebron om nodige veranderingen in de buurt toe te brengen. Naast maatschappelijk onrecht zijn bands als de Rolling Stones volgens Willie ook een bron van haar inspiratie.

“Ik werk nu al 2 jaar als Stadsreporter en daar ben ik heel trots op. Want wanneer je uit het werkproces valt rond je 65ste, dan krijg je zo’n idee van ‘maakt het nog uit of ik er wel of niet ben?’ Misschien voor je kleinkinderen wel ja, maar mijn mening wil ik toch wel graag uiten en dat gaat dan niet meer als je zo denkt. Voordat ik alleen was had ik nooit verwacht dat eenzaamheid zo naar zou zijn. Bij Stadsreporters ontmoet ik juist mensen met een soortgelijk gevoel, waardoor we er open over kunnen praten met elkaar. Je leert samen nieuwe dingen en je groeit als mens. Opeens bedenk je; ‘ik kan nog wel een heleboel meer dan dit’, het maakt echt je wereld groter.” Willie zegt graag nog films te willen maken over goede initiatieven die de gelijkheid in Amsterdam verhogen.

Reporter bij:

Slotermeer: Een groep buurtbewoners ontving een buurtbudget voor hun plan ‘Plein 40-45 Schoonste plein van Nederland’.
  Geuzenveld: De Groene Kans is een initiatief om het verspillen van eten tegen te gaan en om buurtbewoners met elkaar te verbinden. Het met elkaar delen van overgebleven eten blijkt een goed middel om mensen bij elkaar te brengen. Juist in wijken waar mensen op verschillende manieren de wind tegen hebben is dit waardevol. […]
Slotermeer: In 2022 vond het eerste Maydan Festival plaats op Plein ’40-’45 waarin buurtbewoners met elkaar vorm gaven aan Suikerfeest, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.
Osdorp/Slotervaart: Het EECO is een bijzonder gebouw naast Heemtuin De Wiedijk waar allerlei creatieve activiteiten plaatsvinden.
Slotermeer: In dit project schrijven vrijwilligers het levensverhaal van 70-plussers uit Nieuw-West op basis van gesprekken die ze samen voeren en maken hier een prachtig boek van.