Stadsreporter: Gerard

Wie is Gerard?

Met gepaste trots presenteren wij Gerard Valentijn (68), Stadsreporter, fotograaf, vrijwilliger en ook schrijver voor de buurtkrant GaSet. In 1954 werd Gerard geboren in het dorp Langeraar.Op zijn 20ste verliet hij het nest om te werken in de bouw. “Ik werkte vroeger als projectleider bij een ingenieursbureau. Vele fabrieken in de Zaanstreek zijn onder mijn supervisie destijds verbouwd. Het werk was uitdagend, maar het vinden van oplossingen op verschillende problemen maakte het werk juist leuk”, vertelt Gerard. Na een lange carrière belandde Gerard in de WAO, vanwege niet optimaal functionerende longen.

Zes jaar geleden is Gerard in Nieuw – West gaan wonen en heeft hij zijn oude stek op de Alexanderkade, tegenover het Tropenmuseum, ingeruild voor een twee-persoons woning om de hoek van plein ‘40 – ‘45 om samen te wonen met zijn vriendin. “We hebben besloten om samen wat nieuws te kopen, zij woonde in Bos en Lommer en ik in het Centrum. We waren het heen en weer reizen zat. ‘We worden er niet jonger op, dus laten we het anders aanpakken’, dacht ik toen”. In de zes jaar dat Gerard in Nieuw – West woont heeft hij zichzelf op meerdere plekken in het buurtnetwerk geweven. Zo helpt hij buurtgenoten met het invullen van hun belastingaangifte, filmt en interviewt hij voor Stadsreporters en is hij fotograaf. Zo ook voor het kunstwerk voor ‘plein ‘40 – ‘45, schoonste plein van Nederland’. Dit kunstwerk wordt tentoongesteld in het Glazen Huis en bevat wel meer dan 60 portretten van verschillende buurtbewoners.

Bij een van zijn vorige tentoonstellingen in de Honingraat, ruim twee jaar geleden, werd Gerard gevraagd voor Stadsreporters. Gerard praat graag met anderen, en is altijd opzoek naar nieuwe contacten en leuke mensen. “Het mooie aan Stadsreporters is het maken van reportages waar de buurt en haar bewoners centraal staan om de buurtbewoners een kans te geven om te laten zien wat zij bereikt hebben. En daarnaast is het ook nog eens leuk om te doen”, zegt Gerard.  Zenuwachtig over zijn eerste opnames gingen Gerard en de Stadsreporters op pad voor de allereerste reportage bij het Lambertus Zijlplein. “Ik was bang om te bewegen tijdens het filmen, maar toen ik het terug zag was ik wel trots op hoe ik had gefilmd. Het is totaal anders dan een fotocamera”, zegt Gerard lachend. Zijn eerste film was meteen zijn favoriete film, maar dat kan zeker nog veranderen, aangezien Gerard nog veel interviews in petto heeft.

Reporter bij:

Slotermeer: Een groep buurtbewoners ontving een buurtbudget voor hun plan ‘Plein 40-45 Schoonste plein van Nederland’.
Slotermeer: In OBA Slotermeer kan je één-op-één hulp krijgen bij vragen over je telefoon, computer of tablet.
Geuzenveld: Het Stadsdeel wil samen met de bewoners het Lambertus Zijlplein verbeteren. Wat willen de bewoners eigenlijk?