Stadsreporter: Carla

Wie is Carla? 

Cornelia Carolina de Bakker (81), of Carla zoals wij haar kennen, is geboren en opgegroeid in Bos en Lommer. In Carla haar jeugd was het Stadsdeel Nieuw – West niet meer dan een paar blokken huizen en een aantal bouwprojecten die stil lagen vanwege de tweede wereldoorlog. “Doordat die projecten stil lagen konden wij altijd lekker in het zand spelen”, zegt Carla vrolijk. Die zandbak heeft ze zien opgroeien tot een levendige en gezellige buurt waar zij zelf bijna haar hele leven heeft gewerkt en gewoond. “Helaas heb ik zelf geen kinderen, dus heb ik op veel verschillende plekken kunnen werken. Eerst voor het Stadhuis en later, na de decentralisatie van de stadsdelen gaf ik publieksvoorlichting voor het toenmalig Stadsdeel Osdorp”, vertelt Carla. 

 

Twee jaar geleden, tijdens een bespreking over haar vrijwilligerswerk in het van Eesterenmuseum, zijn de Stadsreporters op het pad van Carla terecht gekomen. “Toen ik voor de eerste keer ging werken als Stadsreporter vond ik het niveau van iedereen best hoog liggen. In het begin was dat wel spannend maar zelf merk ik ook dat ik mijn talent heb ontdekt. Ik ben goed in praten en presenteren. Ik ben spontaan, soms té, dan flap ik er van alles uit. Maar altijd met humor.  Als ik mezelf terug zie in de films denk ik; ‘Ik had vroeger gewoon presentatrice moeten worden’”. Volgens Carla geeft het informeren van haar buurtgenoten over wat er gebeurt in de wijk een goed gevoel, omdat ze echt een verschil maakt. “Voor mij is het ook nog eens een leuke bezigheid en die kansen komen te weinig in je schoot vallen. Ik ben er trots op en het is bijzonder dat we gevraagd zijn mooie films te maken voor het Stadsdeel”.

 

Als je in een encyclopedie kijkt naar de definitie van ‘kleurrijk’ dan staat daar een afbeelding van Carla. Haar vrolijke kleding geeft een goede reflectie van haar persoonlijkheid, Carla is erg creatief. Ze maakt veel van eigen haar kleding zelf. “Ik heb eigenlijk altijd gequilt. Het is veel leuker om complimenten te ontvangen over de kleding die je draagt wanneer je het zelf hebt gemaakt”, zegt Carla. Carla is ook erg actief bij verschillende buurtinitiatieven zoals ESAN (Energieke Senioren Amsterdam Nieuw – West). “ESAN is heel belangrijk voor me en de activiteiten vullen echt een deel van mijn leven. Ik zou dan ook graag nog meer films willen maken over activiteiten bij alle wijkorganen, het is belangrijk dat deze activiteiten nog meer zichtbaar worden.’’

Reporter bij:

Slotermeer: In 2022 vond het eerste Maydan Festival plaats op Plein ’40-’45 waarin buurtbewoners met elkaar vorm gaven aan Suikerfeest, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.
Slotermeer: In dit project schrijven vrijwilligers het levensverhaal van 70-plussers uit Nieuw-West op basis van gesprekken die ze samen voeren en maken hier een prachtig boek van.
Osdrop: De Stadsboerderij is een groene oase in Osdorp waar buurtbewoners samen kunnen eten, in de moestuin werken en allerlei andere activiteiten.
Slotermeer: In OBA Slotermeer kan je één-op-één hulp krijgen bij vragen over je telefoon, computer of tablet.
Slotermeer: ESAN organiseert allerlei activiteiten met senioren waaronder samen de honden uitlaten.