Stadsreporter: Jeanette

 

Wie is Jeanette?

Dit is Jeanette Eindhoven (85), een Stadsreporter die in een korte tijd een groot aantal films heeft gemaakt. Geboren in het Wilhelmina Gasthuis, opgegroeid in Oost en hoewel haar achternaam het wellicht niet suggesteerd is ze wel degelijk een echte Amsterdammer. Jeanette en haar echtgenoot zijn in 1971 naar Nieuw – West verhuisd kort na hun trouwerij en bevonden zich één jaar lang op een zolderkamer met hun eerste kind. Vanwege de baan van haar echtgenoot als politieman konden ze goedkoop een huis vinden in Bos en Lommer en ruilde dit huis vervolgens voor een eengezinswoning in Nieuw-West, waar Jeanette al 52 jaar woont. “Met een achtertuin! Het is lekker rustig hier in de buurt en ik heb zoveel ruimte, ik kan eigenlijk niet zeggen dat ik in de stad woon”, zegt Jeanette met een lach. Na een korte loopbaan als huishoudende hulp is Jeanette al gauw overgestapt naar een carrièrepad bij het Gemeenschappelijk Administratiekantoor in het postkantoor. Daar heeft ze  25 jaar gewerkt voor het tijd werd om van haar pensioen te genieten. En genieten deed ze zeker! Voor vier maanden per jaar waren Jeanette en haar echtgenoot te vinden in Spanje, om de koude wintermaanden in Nederland te vermijden.

Tien jaar geleden ontving Jeanette een harde klap met het overlijden van haar echtgenoot toen hij 78 was. Sinds zijn overlijden probeert Jeanette zich bezig met te houden. Zo is ze een echt spelletje mens, gespecialiseerd in Klaverjassen en houdt ze ook van een goede wandeling in de zon. Naast deze persoonlijke bezigheden is Jeanette steeds meer gaan doen in en met haar buurt. “Nu ik ouder ben en meer tijd heb ben ik door andere senioren gaan praten over wat er in de buurt is.”

Jeanette is nog maar 4 maanden actief bij Stadsreporters. Toch heeft ze al meer dan vier keer gefilmd en geïnterviewd. Eigenlijk werd Jeanette een beetje in het diepe gegooid, de dag dat ze langs kwam in het Glazen Huis werd ze meteen gevraagd om mee te gaan filmen, zonder enige voorbereiding. Daarop zei Jeannette ‘ja’ en zagen wij haar talent.“Dingen komen gewoon op je pad, dingen die je daarvoor nog niet kon bedenken”. Ondanks deze onverwachte opname en het feit dat Jeanette niet perse ‘haantje de voorste’ is, waren Stadsreporters en Jeanette gelijk een goede match. “Het aandacht schenken aan de wijk is wat ik zo leuk vind en daarnaast kan ik ook mijn eigen problemen aankaarten en mijn mening uiten.” Het aankaarten van wat zij belangrijk vindt komt goed naar boven in de film ‘Het schoonste plein van Nederland’ waar Jeanette het probleem van plastic tasjes op de markt in beeld brengt. Haar favoriete opname was bij de Groene kans en graag maakt ze nog een film over de activiteiten bij het buurthuis de Schakel.

Reporter bij:

  En iedereen mag mee doen! Uit onderzoek blijkt dat korte vriendelijke contacten het welzijn van mensen in de wijk enorm vergroot! De mate waarin eenzaamheid voorkomt is bizar hoog. Je zou er bijna moedeloos van worden. Toch hoeft dat niet. In Amsterdam gaan de Stadsreporters samen de drempel over en in gesprek met buurtgenoten. […]
De Buurtkeuken is 1 van de fijne plekken waar je hartelijk wordt ontvangen om samen met buurtgenoten te eten. Initiatiefnemer René de Cock zet op dinsdag-woensdag en donderdag een heerlijke lunch op tafel van ‘geredde groenten’.
Slotermeer: Een groep buurtbewoners ontving een buurtbudget voor hun plan ‘Plein 40-45 Schoonste plein van Nederland’.
  Geuzenveld: De Groene Kans is een initiatief om het verspillen van eten tegen te gaan en om buurtbewoners met elkaar te verbinden. Het met elkaar delen van overgebleven eten blijkt een goed middel om mensen bij elkaar te brengen. Juist in wijken waar mensen op verschillende manieren de wind tegen hebben is dit waardevol. […]