Stadsreporter: Jeane

Wie is Jeane?

Vandaag schijnt het spotlicht op Jeane Johanna Stegeman (80), geboren aan de Osdorperweg. Ze is recentelijk begonnen met een tweede carrière als cameravrouw en interviewer. Vele van jullie zullen haar al kennen, want Jeane is geen vreemde in Amsterdam Nieuw – West. Samen met Guusje is ze overal te vinden op verschillende buurtactiviteiten of initiatieven, waar ze altijd wel iets nuttigs hebben in te brengen. Nog lang voor Jeane zich inzette voor haar buurt in Slotermeer, was ze een echte ‘Osdorper knocht’, die al vanaf haar 14e werkzaam was om haar ouders financieel te ondersteunen. Toen Jeane trouwde met haar man bleef ze werken in verschillende fabrieken en verhuisde samen naar Molenwijk in Amsterdam Noord. “De fabriek waar ik in dienst was moest sluiten, toen vroeg ik aan mijn man ‘wat zal ik nu eens doen?’, hij zei ‘niks, je hebt al genoeg gedaan’”. 

 

Op een te vroege leeftijd van 53 overleed de echtgenoot van Jeane en kwam ze er alleen voor te staan. Daarom verhuisde ze terug naar Nieuw – West in het wooncomplex Carpe Diem, waar ze inmiddels al ruim 25 jaar woont. Het is ook in dit wooncomplex waar Jeane haar boezemvriendin Guusje ontmoette. “Ik moest erg wennen aan de buurt toen ik hier kwam wonen, maar nu heb ik zo veel leuke vrienden en connecties gemaakt, liefde voor je buurt komt dan vanzelf.” Bingo en diner met ESAN, line-dansen, filmen of video’s monteren, het steunen van lokale verenigingen of initiatieven. Jeane heeft zich ingewikkeld in de wortels van Slotermeer en ondanks haar fysieke kwalen groeien die wortels steeds dieper. “Ik heb artrose, maar ik wil zo lang mogelijk genieten. Ik blijf doorgaan met alles wat ik kan en daar ben ik heel gelukkig mee.” 

 

Wanneer iemand zo actief is op plein ‘40 -’45 als Jeane is het bijna ondenkbaar dat zij niet in contact komen met Stadsreporters. Nu was dit ook het geval voor Jeane zelf. Zij en Guusje maakten al video’s voor de buurtredactie van het plein en op aanraden van Tessa ging het dynamische duo langs bij Stadsreporters om hun nieuwe hobby verder te ontwikkelen. Inmiddels is Jeane wekelijks bij Stadsreporters bezig met filmen, monteren en interviewen. “Ik zie het fijne ervan in. Er is nog veel te leren, maar ik ben blij verbaasd dat ik dit nog kan. Ik wil nuttig zijn voor de buurt en blijven doorgaan zolang dat kan”, zegt Jeane. Naast haar doorzettingsvermogen bezit Jeane ook een geweldig gevoel voor humor en brengt ze vaak een glimlach op de gezichten van bezoekers van het Glazen Huis. Recentelijk heeft ze samen met Guusje zelfstandig een Flitsreportage gefilmd en gemonteerd. Deze reportages zijn kort maar krachtig, dus scroll naar beneden om hem te bekijken en blijf alert voor een volgende reportages van dit wonder duo.

Reporter bij:

  En iedereen mag mee doen! Uit onderzoek blijkt dat korte vriendelijke contacten het welzijn van mensen in de wijk enorm vergroot! De mate waarin eenzaamheid voorkomt is bizar hoog. Je zou er bijna moedeloos van worden. Toch hoeft dat niet. In Amsterdam gaan de Stadsreporters samen de drempel over en in gesprek met buurtgenoten. […]
  Stadsreporters Guusje en Jeane bezoeken Broedplaats en Cinema de Vlugt aan de Burgemeester de Vlugtlaan 125. Door Shai worden ze rondgeleid door het hele gebouw en Carlo vertelt over de bioscoop waar Guusje en Jeane ook een kijkje nemen. En wat zijn ze verrast! Wil je meer informatie over de Broedplaats? Kijk dan op […]
  Guusje en Jeane trekken er op uit om een oplossing te vinden voor de talloze achtergelaten winkelwagens in Nieuw – West. In deze flitsreportage spreken zij Roy Carter die vertelt over zijn eventuele oplossing!