Verborgen Verhalen over Thuis- en Niet Thuis zijn

Waar ben jij thuis?

Zoveel vrouwen, met zo veel verschillende achtergronden. Je woont allemaal in Haarlem. Je staat met elkaar in de rij bij de supermarkt, maar eigenlijk weet je zo weinig van elkaars achtergrond. Je leeft toch voornamelijk in je eigen bubbel, hoe graag je dat ook anders zou willen zien.

In het voorjaar van 2022 schreven we korte autobiografische verhalen met een groep Haarlemse vrouwen uit allerlei windstreken. Deze verhalen zijn samengebracht in een podcast van drie delen, gemaakt door Mirna Ligthart van Stadsreporters.

‘Verhalen brengen ons samen. Onvertelde verhalen houden ons van elkaar gescheiden.‘ Elif Shafak

Podcast 1: Verborgen Verhalen over Thuis zijn Terug in de Tijd ( luister hier op Soundcloud of Spotify)

Podcast 2: Verborgen Verhalen over Licht en Donker ( luister hier op Soundcloud of Spotify)

Podcast 3: Verborgen Verhalen over Feest en Spelen (wordt gepubliceerd vrijdag 28 oktober)

Christien Brinkgreve is emeritus Hoogleraar Sociale Wetenschappen en schreef een aantal boeken over de werking van verhalen. Voor de presentatie van de podcast Verborgen Verhalen over Thuis- en Niet Thuis zijn, nam zij onderstaand verhaal op. Zij beschrijft hierin onder andere de helende, verbindende én richtinggevende werking van het delen van verhalen.

Verborgen Verhalen over Thuis- en Niet Thuis zijn is een project van Stadsreporters in samenwerking met Thuis in Haarlem (Haarlem Effect) en Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Het werd financieel mogelijk gemaakt door Thuis in Haarlem, Hulpactie Haarlem, de Rabobank en het Oranjefonds.

Zou je het leuk vinden om zelf mee te doen?

Om een nieuwe groep vrouwen te leren kennen, buiten je eigen bekende kring? En om persoonlijke verhalen met elkaar te delen? Dat kan! Voor een uniek schrijfproject zoeken we vrouwen uit Haarlem, of je nou een nieuwkomer bent uit Syrië, Japan, Polen of Amsterdam bent, of een geboren Haarlemmer. Samen schrijven we korte autobiografische verhalen  onder leiding van schrijfdocente Susanne Gijsbers en Arabiste Dawlat Derbas. Onder leiding van kunstenaar en fotograaf Petra Vlasman brengen we de verhalen in beeld.

Wie zoeken we?

Vrouwen uit Haarlem. Van nieuwe Haarlemmers vragen we beheersing basisniveau Nederlands.

Wanneer?

6 donderdagavonden van 19.00 – 21.30, te weten: 27 oktober, 3 november, 10 november, 17 november, 24 november en 1 december. Deelname is gratis. Voor informatie en opgeven: info@stadsreporters.nl

Waar?

Bibliotheek Schalkwijk, Fie CarelsenPlein 2, Haarlem

 

 

Dit project is een onderdeel van ‘WoordenSchat’, een project van Bibliotheek Zuid-Kennemerland in samenwerking met diverse taal- en muziekkunstenaars. Het wordt gesteund door de Gemeente Haarlem.

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

24 september 2020