Verborgen Verhalen over Thuis- en Niet Thuis zijn

Waar voel je je thuis? Wat is thuis voelen? En wat is er voor nodig om je thuis te voelen? 

Relevante vragen in een tijd van migratie, verandering en beweging. Miljoenen mensen zijn wereldwijd op de vlucht. Een klein deel daarvan strijkt neer in onze stad, in Haarlem. Hier leven we met elkaar samen. Soms zonder het van elkaar te weten. Wat is er voor nodig om je thuis te laten voelen? 

Je thuis voelen is niet altijd vanzelfsprekend. Ook als Nederlands je moedertaal is en je wieg hier stond, kun je verlangen naar een gevoel van thuis. Waar warmte is en vertrouwdheid. Aandacht en een luisterend oor. Herkenning en een gevoel van verbondenheid. Ieder mens wil zich graag thuis voelen. Het is een universele behoefte.  

‘Verhalen brengen ons samen. Onvertelde verhalen houden ons van elkaar gescheiden.’ Elif Shafak (Turks-Engelse schrijver, mensenrechtenactiviste en Booker-finalist) 

Verborgen Verhalen is een project dat bruggen wil bouwen. Geborgenheid en verbinding creëren, voorbij grenzen van taal of bubbels. 

We doen dat door terug te vallen op een eeuwenoude traditie. Ontmoetingsplaatsen creëren waar mensen samenkomen, elkaar zien en hun persoonlijke verhalen delen. Vroeger gebeurde dat op de wasplaats, bij het kampvuur, in het park. Maar waar is vandaag de dag die magische plek? Waar zijn de openbare plaatsen waar we samen komen om te vertellen, te luisteren en te verbinden?

Verborgen Verhalen organiseert workshops. Daar nemen Haarlemse vrouwen én vrouwen uit allerlei windstreken die nieuw zijn in de stad, aan deel. Onder begeleiding doen we kleine schrijfopdrachten. In het schrijven en het vertellen van je verhaal ontstaat de verbinding. Zonder oordeel luisteren naar het verhaal van je buurvrouw, die een andere moedertaal heeft en in een ander land of een andere cultuur is opgegroeid dan jij. De herkenning: ‘Jij doet het net even anders maar ook weer hetzelfde’. Of: ‘wat interessant, doe jij het zo?’ In een veilige omgeving, waar alles mag klinken, ontstaat zo erkenning voor je verhaal, het werkt helend.

Verhalen zijn de basis van menselijk contact. En voor het leggen van nieuwe contacten. Bij Verborgen Verhalen spreken we de taal van het hart. En helpen we je, in een veilige omgeving, bij het schrijven van jouw verhaal.  

Wil je zelf deelnemen aan een workshop Verborgen Verhalen? 

Eind september 2023 starten we met een nieuwe groep in Velsen, in samenwerking met Bibliotheek Velsen.

Begin 2024 starten we met een nieuwe groep in Haarlem. Ook willen we in 2024 een groep speciaal voor mannen samenstellen.

Mail naar info@stadsreporters.nl voor meer informatie.

Wil je meer verhalen en geluiden? 

Luister dan naar de prachtige podcasts van Verborgen Verhalen en maak kennis met Tomoko, Rosa, Frances, Mitra, Nesreen, Najoa, Eileen, Dawlat, Salwa en Moyuru

Podcast 1: Verborgen Verhalen over Thuis zijn Terug in de Tijd ( luister hier op Soundcloud of Spotify)

Podcast 2: Verborgen Verhalen over Licht en Donker ( luister hier op Soundcloud of Spotify)

Christien Brinkgreve is emeritus Hoogleraar Sociale Wetenschappen en schreef een aantal boeken over de werking van verhalen. Voor de presentatie van de podcast Verborgen Verhalen over Thuis- en Niet Thuis zijn, nam zij onderstaand verhaal op. Zij beschrijft hierin onder andere de helende, verbindende én richtinggevende werking van het delen van verhalen.

 

Verborgen Verhalen is een initiatief van Mirna Ligthart (Stadsreporters) in samenwerking met Susanne Gijsbers (autobiografisch schrijfdocent), Dawlat Derbas (Arabiste), Petra Vlasman (kunstenares) en Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Middels een internationale samenwerking initieert Vlasman dit project onder de naam ‘Històries Ocultes’ in Figueres, Noord Spanje. 

Met dank aan Gemeente Haarlem, Hulpactie Haarlem & Fonds voor Cultuurparticipatie.

‘Voorbij ideeën van goed en kwaad is er een land. Daar zal ik je ontmoeten.’ Jelalludin Rumi, dertiende eeuw

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

24 september 2020