Buurtblik

Met BuurtBLIK gaan 65plussers met camera en microfoon op onderzoek uit naar activiteiten voor ouderen. Ze maken een ‘uitagenda’ in beeld. Het is een filmproject voor en door 65plussers met als doel ouderen een wegwijzer te bieden naar activiteiten en ontmoetingen die bij hen passen.

Het aanbod aan activiteiten en plekken om elkaar te ontmoeten voor ouderen is heel groot. Van meer traditionele koffieclubjes tot wandelgroepen, rock&roll lessen en zingevingsworkshops. Voor sommige ouderen is de stap om hier op af te stappen groot terwijl er wel een wens is tot meer contact. Zeker na het verlies van een partner, werk of vrienden kan het zo spannend zijn om iets nieuws aan te gaan. 

Juist voor de mensen die deze drempel ervaren brengen de BuurtBLIK reporters in beeld welke activiteiten er zijn maar vooral ook hoe het eraan toe gaat en wat het de deelnemers oplevert. Vaak blijkt dat zij ook een drempel ervaarde voordat ze gingen deelnemen aan een bepaalde activiteit.

Dat de films gemaakt worden door 65plussers die ook hun eigen ervaringen inbrengen maakt ze herkenbaar en geestig. De films dragen tevens bij aan een ander beeld van ouderen dan de gebruikelijke stereotypes: op een ongebruikelijke manier zetten zij zich in voor anderen en dit doen ze met flair, openheid en grote betrokkenheid.

De gemaakte films zijn te zien op www.buurtblikhaarlem.nl en www.buurtblikpurmerend.nl en worden verspreid door de community die binnen dit project is opgebouwd. Zowel tijdens bijeenkomsten als tijdens één of één contacten door de thuiszorg of vrijwilligers.  Zo zijn deze films meer dan 60.000 keer bekeken en er is een grotere toestroom aan deelnemers bij de getoonde activiteiten.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

24 september 2020